SKYDDSJAKT I NORDKAP/ EKBACKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

SKYDDSJAKT I NORDKAP/ EKBACKENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Styrelsen har per 2/9 beslutat att anlita ny viltjägare, Markus Thunholm. 

Här kan du läsa om upplägget för skyddsjakten. 

Inledningsvis kartlägger vi de bökskador och övriga spår av vildsvin i området. Till vår hjälp tar vi tacksamt emot ev viltobservationer och film och bildmaterial av vildsvinen. Målet är att beräkna antalet grupper och könsfördelning. Stora, äldre galtar (hanar) går oftast ensamma medans yngre galtar rör sig i ”herrgrupper”. Hondjuren håller sig till familjegrupper där de turas om att se efter avkomman. Detta innebär att olika vildsvin har olika rörelsemönster beroende på kön vilket kräver olika strategier för att komma åt dem. 

Första steget i detta fall blir att börja med en riktad avskjutning av vildsvinen för att mota bort dem från egendom och för att de ska välja aktivt att hålla sig borta. 

Samtidigt kommer vi att montera två olika åtelplatser/foderspridare, som under fem sekunder per dygn sprider ut majs. Detta kompletteras även med en sk rulltunna. Rulltunnan fylls med spannmål och fjättras med en vajer. Tunnan har en massa små hål där fodret faller ur när grisarna puttar på tunnan. Detta håller dem sysselsatta länge och minskar risken för att de ska leta sig till trädgårdar. Det finns fler liknande knep man kan använda vid dessa foderplatser. Dessa platser ska ligga i närheten till grisarnas boplatser men avskilt från platser där människor ofta rör sig.

Målet med foderplatserna är inte att jaga vid dem . Målet är att locka bort vildsvinen från egendom. Vid dessa foderplatser blir det en hel del bökat och upprivet inom en radie av ca fem meter. Det kan se stökigt ut men det är ett tecken på att foderplatsen fyller sitt syfte. Man vill få vildsvinen att böka på rätt ställe helt enkelt.

Beroende på hur många vildsvin som bor i området och hur grupperna ser ut så kan resultatet av den inledande avskjutningen variera. Om det är få vildsvin men större individer så kan aktiviteten nästan upphöra helt efter att man plockat bort dessa. Men om det rör sig om en eller flera familjegrupper så kan det ta längre tid att bli av med dem helt. Föryngringen i en grupp går snabbt och med ett lågt jakttryck så växer grupperna ofta fortare än vad man hinner skjuta av.

Maila gärna observationer till Markus

2023-09-06 19:16